ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΟΥΤΑΒΙ!

By Εύη Φ. Κελεπούρη on April 20, 2023 in PetLife

Η απόκτηση ενός νέου κουταβιού είναι μια πολύ συναρπαστική εμπειρία! Με την κατάλληλη προετοιμασία, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος μας φίλος θα είναι χαρούμενος, υγιής και θα συνυπάρχει αρμονικά με όλη την οικογένεια.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:

  1. Επιλογή φυλής. Η φυλή παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί κάθε μία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ιδιοσυγκρασία και ανάγκες. Καλό είναι λοιπόν να επιλέγουμε με βάση το αν θα μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Δεν θα πρότεινα ποτέ έναν ελληνικό ποιμενικό σε διαμέρισμα με ένα μικρό μπαλκόνι, ούτε ένα ζωηρό Jack Russell σε κάποιον ηλικιωμένο (ή μη) με προβλήματα κίνησης!
  2. Αξιόπιστος εκτροφέας ή οργανισμός διάσωσης. Οι σωστοί επαγγελματίες και οργανώσεις, δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και ευημερία των ζώων, και έτσι είναι πιο πιθανό να μας προμηθεύσουν ένα υγιές και κοινωνικοποιημένο κουτάβι.
  3. Κτηνιατρικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός είναι ζωτικής σημασίας γιατί μόνο ο κτηνίατρος μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι το κουτάβι είναι υγιές χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
  4. Απαραίτητες προμήθειες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα, όπως φαγητό, μπολ για νερό, κλουβί, κρεβατάκι, παιχνίδια κ.ά. Το να τα έχουμε ήδη στο σπίτι βοηθάει πολύ στην ομαλή προσαρμογή.
  5. Προστασία. Τα κουτάβια, όπως και τα μωρά, είναι πολύ περίεργα και τους αρέσει να εξερευνούν. Πιθανοί κίνδυνοι στο σπίτι είναι τα εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια, τα τοξικά φυτά, τα μικρά αντικείμενα που μπορούν να καταποθούν κ.ά.
  6. Συστάσεις με την οικογένεια. Η παρουσίαση του νέου κουταβιού στα μέλη της οικογένειας είναι πολύ σημαντική στιγμή. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς θα του συμπεριφερθούν και ποια θα είναι τα όρια που θα μπουν. Δεν είναι σπάνιο, όταν όλα τα μέλη της οικογένειας δεν ακολουθούν τους ίδιους κανόνες το κουτάβι να μπερδεύεται και να μην μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα.
  7. Ρουτίνα. Η καθιέρωση μιας ρουτίνας και η συνέπεια σε ότι αφορά την βόλτα, το φαγητό, την άσκηση, τον ύπνο, δίνει στο κουτάβι μια αίσθηση ασφάλειας και το βοηθάει να εγκλιματιστεί τέλεια στη ζωή του νέου του σπιτιού.
  8. Μαθήματα εκπαίδευσης. Όταν τα μαθήματα ξεκινούν νωρίς με έναν καλό εκπαιδευτή, το κουτάβι γίνεται πιο κοινωνικό, μειώνονται οι φοβίες του και αποφεύγουμε τυχόν δικά μας λάθη συμπεριφοράς.

Συμπερασματικά, αν ακολουθήσετε αυτά τα μικρά βήματα κατά την απόκτηση του τετράποδου φίλου σας, είναι σίγουρο ότι η οικογένειά σας θα αποκτήσει ένα νέο μέλος και πολύ χαρά!

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΜΑΣ. ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ;

By Εύη Φ. Κελεπούρη on February 24, 2023 in PetLife, webVet

Το να αφήσουμε πίσω το αγαπημένο μας κατοικίδιο για τρεις ημέρες μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά αν ακολουθήσουμε κάποια βήματα θα εξασφαλίσουμε ότι ο σκύλος μας θα είναι ήρεμος και ασφαλής.

1. Επιλέξτε έναν Έμπιστο Φροντιστή ή Εγκατάσταση

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε! Αυτός μπορεί να είναι ένας φίλος, μέλος της οικογένειας ή ένας επαγγελματίας του χώρου. Εάν δεν έχετε τέτοιο άτομο εμπιστοσύνης, μπορείτε να σκεφτείτε μια οργανωμένη εγκατάσταση, ένα ξενοδοχείο. Φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας και να διαβάσετε κριτικές πριν επιλέξετε, για να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

2. Δώστε αναλυτικές οδηγίες

Αφού επιλέξετε έναν φροντιστή ή μια εγκατάσταση, δώστε λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη ρουτίνα, τις προτιμήσεις και τις ιατρικές ανάγκες του σκύλου σας. Αυτό περιλαμβάνει οδηγίες σίτισης, άσκησης και οποιαδήποτε φάρμακα μπορεί να χρειαστούν. Να δώσετε επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου και τα δικά σας.

3. Συσκευασία βασικών αντικειμένων

Πριν φύγετε, φροντίστε να συσκευάσετε τα απαραίτητα για τον σκύλο σας, τροφές, λιχουδιές, παιχνίδια και τυχόν φάρμακα που μπορεί να χρειαστεί. Καλό θα είναι να μοιράσετε τις ποσότητες ανάλογα με τις ημερήσιες ανάγκες του.

4. Προετοιμάστε το σπίτι σας

Εάν αφήνετε τον σκύλο σας στο σπίτι, προετοιμάστε το κατάλληλα! Ασφαλίστε τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα όπως προμήθειες καθαρισμού ή φάρμακα, και διασφαλίστε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε τροφή, άφθονο νερό και ένα άνετο μέρος για ύπνο. Θα μπορούσατε επίσης να ρυθμίσετε μια βιντεοκάμερα για να έχετε άμεση εικόνα από τον σκύλο σας και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ενώ λείπετε.

5. Σκεφτείτε την ασφάλεια του σκύλου σας!

Είτε αφήνετε τον σκύλο σας σε έναν φροντιστή είτε σε μια οργανωμένη επιχείρηση, είναι σημαντικό να έχουν επίγνωση πιθανών κινδύνων, όπως σκάλες, μπαλκόνια ή ανοιχτά παράθυρα. Φυσικά θα πρέπει να έχουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας τόσο του κτηνιάτρου που το παρακολουθεί, όσο και τα δικά σας ώστε να επικοινωνήσουν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα, μικρό ή μεγαλύτερο.

6. Μείνετε συνδεδεμένοι…

Ακόμα κι αν είστε μακριά από το σκυλί σας, μπορείτε να μείνετε συνδεδεμένοι και να ελέγξετε την κατάσταση του. Θα μπορούσατε π.χ να έχετε τακτικές βιντεοκλήσεις με τον φροντιστή του, ή το κέντρο που φιλοξενεί το σκύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι τα πάει καλά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ενημερώσεις για την συμπεριφορά του και φωτογραφίες με τις δραστηριότητες του!

Συμπερασματικά, το να αφήσετε το σκυλί σας για το τριήμερο αρχικά μπορεί να φαντάζει κάπως δύσκολο, αλλά με σωστό προγραμματισμό και φροντίδα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι ο τετράποδος φίλος σας είναι ασφαλής και περνάει καλά αν και μακριά σας!

ΨΕΥΔΟΚΥΗΣΗ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ

By Εύη Φ. Κελεπούρη on December 19, 2022 in PetLife, webVet

Η ψευδοκύηση είναι ένα σύνδρομο που εμφανίζεται στα θηλυκά σκυλιά, συνήθως 1 1/2 – 3 μήνες μετά τον οίστρο.

Το ζώο μας παρουσιάζει συμπτώματα σωματικά (όπως διόγκωση των μαστών, έκκριση ορώδους υγρού), αλλά και αλλαγές στην συμπεριφορά του (ανορεξία, απομόνωση, σκάψιμο φωλιάς, υιοθέτηση αντικειμένων π χ μαξιλάρια, παιχνίδια).

Οι ελαφρές περιπτώσεις συνήθως υποχωρούν αυτόματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Όταν τα συμπτώματα όμως είναι έντονα, απαιτείται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Οι πιθανότητες να εμφανίσει ξανά ψευδοκύηση η ίδια σκύλα είναι πολύ υψηλές.

Η πρόληψη και η μόνιμη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι μόνο η στείρωση του θηλυκού σκύλου μας.

ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ

By Εύη Φ. Κελεπούρη on April 6, 2022 in PetLife, webVet

Η Ερλιχίωση είναι ένα πολύ σοβαρό νόσημα που αφορά κατα κύριο λόγο τους σκύλους και εμφανίζεται τους θερμούς μήνες δηλ από Απρίλιο έως και Νοέμβριο.
Οφείλεται στο ενδοκυττάριο πρωτόζωο EHRLICHIA spp ( κυρίως Ehrlichia canis ) το οποίο μεταδίδεται με μολυσμένους κρότωνες (τσιμπούρια ).

Στο νόσημα αυτό  διακρίνουμε 3 φάσεις.

ΟΞΕΙΑ :  εμφανίζεται 1-3  εβδομάδες (επώαση ) μετά  από τσίμπημα με  μολυσμένο τσιμπούρι.
Το ζώο μας εμφανίζει πυρετό, ανορεξία ή επιλεκτική όρεξη, κατάπτωση, μυϊκή αδυναμία, ρινικό ή/και οφθαλμικό έκκριμα,πετέχειες στο δέρμα και στους βλεννογόνους ,ρινορραγία κ.ά.
Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης είτε δεν  αξιολογεί  αυτά τα συμπτώματα είτε του διαφεύγουν, επειδή η ένταση τους ποικίλει σημαντικά.

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ  : αυτή η φάση διαρκεί 1 – 3 μήνες και το ζώο  μπορεί να φαίνεται κλινικά υγιές  αλλά εργαστηριακά μπορεί να βρούμε αναιμία, θρομβοκυτταροπενία ,προβλημα στους νεφρούς, ήπαρ κά.

ΧΡΟΝΙΑ : αυτή είναι και η πιο σοβαρη και επικίνδυνη για την ζωή του σκύλου μας.Παρατηρείται προσβολή του μυελού των οστών, με αποτέλεσμα όλα τα κύτταρα του αίματος να παράγονται σε πολύ μικρή ποσότητα. Συχνά η μυελοκαταστολή είναι μη αναστρέψιμη ,με επακόλουθο τον θάνατο.

Η πρόγνωση στην Οξεία μορφή ,εφόσον γίνει έγκαιρα η διάγνωση είναι ευνοϊκή. Χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά κ ά φάρμακα για 3-5 εβδομάδες και το ζώο μας τις περισσότερες φορές  αναρρώνει εύκολα..Δυστυχώς η πρόγνωση  στην Χρόνια μορφή είναι συχνά δυσμενής και πολλά σκυλάκια χάνονται παρά τις έντονες προσπάθειες θεραπείας.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι και εδώ τον σημαντικότερο ρόλο έχει η πρόληψη!
Πρέπει να κρατάμε τα τσιμπούρια μακριά και αυτό το πετυχαίνουμε με κολάρα , αμπούλες ,παρασιτοκτόνα spray και χάπια.Τα προϊόντα που υπάρχουν ευτυχώς είναι πολλά και αποτελεσματικά.Το πια θα επιλέξουμε και με ποια συχνότητα τα χρησιμοποιούμε, εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο ζωης του σκύλου μας. Άλλα προϊόντα θα χρησιμοποιήσουμε σε  αυτά που ζουν σε κήπους και αυλές και άλλα σε  αυτά που είναι σε διαμέρισμα.
Χρήσιμος επίσης είναι και ο αιματολογικός έλεγχος ,που καλό είναι να γίνεται στο τέλος φθινοπώρου.

Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός  κάθε φορά που θα τύχει να δούμε ένα τσιμπούρι πάνω στο σκύλο μας, όμως πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του.

ΕΣΕΙΣ ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ;

By Εύη Φ. Κελεπούρη on December 14, 2021 in PetLife, webVet

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι, πριν καταλήξουν τα δοντάκια του σε αυτή την κατάσταση. Τότε θα χρειαστεί η παρέμβαση του κτηνιάτρου για να κάνει με υπερήχους τον ουσιαστικό και απαραίτητο καθαρισμό.

Να θυμάστε πάντα ότι η υγιεινή των δοντιών σημαίνει καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τους μικρούς μας φίλους!

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ!

By Εύη Φ. Κελεπούρη on November 26, 2021 in PetLife

Αυτή την εποχή όλοι στολίζουμε το σπίτι μας με γιορτινή διάθεση.

Όσοι έχουμε κατοικίδια, όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι για αυτά.

Συγκεκριμένα λουλούδια και φυτά όπως το γκί ,το πεύκο, το πουρνάρι και οι αλεξανδρινές μπορούν να βλάψουν τα ζωάκια μας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τις γιρλάντες με τις οποίες στολίζουμε το δέντρο και τον χώρο, όπως και με τις κορδέλες που τυλίγουμε τα δώρα.

Για να είναι λοιπόν χαρούμενες αυτές οι γιορτές ας κρατήσουμε τα κατοικίδια μας μακριά από όλες τις… πιθανές παγίδες!

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ!

By Εύη Φ. Κελεπούρη on November 4, 2021 in PetLife

Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα. Ορισμένοι επιστήμονες χρησιμοποιούν και τον παλαιότερο όρο Αφανίπτερα. Όπως και να τα πούμε όμως δεν παύουν να είναι απο ενοχλητικά έως και επικίνδυνα παράσιτα.

Πολλοι πιστεύουν ότι οι ψύλλοι είναι “καλοκαιρινό” πρόβλημα και τώρα που χειμωνιάζει αμελούν ή σταματούν τελείως την προληπτική αποπαρασίτωση του ζώου τους.

Όμως σε μεσογειακά κλίματα, όπως η χώρα μας, οι ψύλλοι ζουν (και βασιλεύουν) όλο τον χρόνο ! Ειναι λοιπόν σημαντικό να συνεχίζουμε, με αμπούλες ή χάπι, την πρόληψη και τους χειμερινούς μήνες.

Υ.Γ. Οι ψύλλοι μεταφέρονται και στο εσωτερικό του σπιτιού μας και ευκαιριακά μπορουν να προσβάλλουν κάποια άτομα.

Στην πρώτη υποψία ύπαρξής τους επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

By Εύη Φ. Κελεπούρη on July 29, 2021 in webVet

Το ιατρείο μας θα παραμείνει κλειστό για τις καλοκαιρινές διακοπές για την περίοδο 09 Αυγούστου έως 03 Σεπτεμβίου.
Προγραμματίστε εγκαίρως τις επισκέψεις σας, προμηθευτείτε τα απαραίτητα φάρμακα / συμπληρώματα, και απολαύστε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

By Εύη Φ. Κελεπούρη on June 12, 2021 in PetLife

Προστατεψτε το κατοικίδιο σας από τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι

  • Μην το αφήνετε ΠΟΤΕ στο αυτοκίνητο.
  • Φρόντιστε να βρίσκεται ΠΑΝΤΑ σε σκιερό μέρος.
  • Αποφύγετε τη βόλτα τις μεσημεριανές ώρες που η άσφαλτος καίει.
  • Διατηρείστε το ενυδατωμένο.
  • Ο ήλιος και η άμμος είναι επικίνδυνα, καλύτερα όχι κατοικίδιο στην παραλία

EXTRA TIP: Αφήνουμε πάντα ένα μπόλ με καθαρό νερό σε κάποια σκιά έξω απο το σπίτι για να δροσίζονται τα αδέσποτα!

ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ… ΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

By Εύη Φ. Κελεπούρη on September 18, 2020 in webVet

Παρακολουθώντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη νέα έξαρση των κρουσμάτων του ιού covid-19 στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τις οδηγίες προστασίας κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο μας για να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς!

  • Η εξυπηρέτηση γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού
  • Επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ζώο, ο οποίος θα φοράει υποχρεωτικά μάσκα προσώπου
  • Ο συνωστισμός στο χώρο αναμονής πρέπει να αποφεύγεται
  • Διατηρείτε πάντα απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ σας και από το ιατρικό προσωπικό
  • Το ιατρείο διαθέτει τα κατάλληλα αντισηπτικά και ειδικό χώρο απόρριψης επικίνδυνων υλικών στο χώρο αναμονής

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.