ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΟΥΤΑΒΙ!

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΟΥΤΑΒΙ!

By Εύη Φ. Κελεπούρη on April 20, 2023 in PetLife

Η απόκτηση ενός νέου κουταβιού είναι μια πολύ συναρπαστική εμπειρία! Με την κατάλληλη προετοιμασία, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος μας φίλος θα είναι χαρούμενος, υγιής και θα συνυπάρχει αρμονικά με όλη την οικογένεια.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:

  1. Επιλογή φυλής. Η φυλή παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί κάθε μία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ιδιοσυγκρασία και ανάγκες. Καλό είναι λοιπόν να επιλέγουμε με βάση το αν θα μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Δεν θα πρότεινα ποτέ έναν ελληνικό ποιμενικό σε διαμέρισμα με ένα μικρό μπαλκόνι, ούτε ένα ζωηρό Jack Russell σε κάποιον ηλικιωμένο (ή μη) με προβλήματα κίνησης!
  2. Αξιόπιστος εκτροφέας ή οργανισμός διάσωσης. Οι σωστοί επαγγελματίες και οργανώσεις, δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και ευημερία των ζώων, και έτσι είναι πιο πιθανό να μας προμηθεύσουν ένα υγιές και κοινωνικοποιημένο κουτάβι.
  3. Κτηνιατρικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός είναι ζωτικής σημασίας γιατί μόνο ο κτηνίατρος μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι το κουτάβι είναι υγιές χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
  4. Απαραίτητες προμήθειες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα, όπως φαγητό, μπολ για νερό, κλουβί, κρεβατάκι, παιχνίδια κ.ά. Το να τα έχουμε ήδη στο σπίτι βοηθάει πολύ στην ομαλή προσαρμογή.
  5. Προστασία. Τα κουτάβια, όπως και τα μωρά, είναι πολύ περίεργα και τους αρέσει να εξερευνούν. Πιθανοί κίνδυνοι στο σπίτι είναι τα εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια, τα τοξικά φυτά, τα μικρά αντικείμενα που μπορούν να καταποθούν κ.ά.
  6. Συστάσεις με την οικογένεια. Η παρουσίαση του νέου κουταβιού στα μέλη της οικογένειας είναι πολύ σημαντική στιγμή. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς θα του συμπεριφερθούν και ποια θα είναι τα όρια που θα μπουν. Δεν είναι σπάνιο, όταν όλα τα μέλη της οικογένειας δεν ακολουθούν τους ίδιους κανόνες το κουτάβι να μπερδεύεται και να μην μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα.
  7. Ρουτίνα. Η καθιέρωση μιας ρουτίνας και η συνέπεια σε ότι αφορά την βόλτα, το φαγητό, την άσκηση, τον ύπνο, δίνει στο κουτάβι μια αίσθηση ασφάλειας και το βοηθάει να εγκλιματιστεί τέλεια στη ζωή του νέου του σπιτιού.
  8. Μαθήματα εκπαίδευσης. Όταν τα μαθήματα ξεκινούν νωρίς με έναν καλό εκπαιδευτή, το κουτάβι γίνεται πιο κοινωνικό, μειώνονται οι φοβίες του και αποφεύγουμε τυχόν δικά μας λάθη συμπεριφοράς.

Συμπερασματικά, αν ακολουθήσετε αυτά τα μικρά βήματα κατά την απόκτηση του τετράποδου φίλου σας, είναι σίγουρο ότι η οικογένειά σας θα αποκτήσει ένα νέο μέλος και πολύ χαρά!