Καλοκαιρινες διακοπες… για παντα !

Καλοκαιρινες διακοπες… για παντα !

By Εύη Φ. Κελεπούρη on June 19, 2020 in PetLife

Φίλοι και φίλες το καλοκαιράκι έφτασε οπως κάθε χρόνο. Λίγο διαφορετικό αυτή τη φορά – λόγω κορονοϊού – αλλά, παρά την όποια ανησυχία, το σίγουρο είναι ότι οι διακοπές και ο προγραμματισμός τους, κυριαρχούν στις σκέψεις των περισσότερων από εμάς.

Τα ερωτηματικά πολλά: σε νησί ή σε κάποιο εξοχικό, δικό μας ή φίλων, πού είναι πιο ασφαλές, με τι μέσο θα ταξιδέψουμε, μόνοι μας ή με παρέα και φυσικά το κυρίαρχο ερώτημα για εμάς τους ιδιοκτήτες τετράποδων, μαζί με το ζωάκι μας ή χωρίς αυτό?

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε ανάλογα με την απόφαση που θα πάρουμε για το κατοικίδιο μας.

1η επιλογή: Διακοπές με τους μικρούς μας φίλους

Αρχικά είναι απαραίτητο το ζωάκι μας να είναι πλήρως εμβολιασμένο (μαζί και το αντιλυσσικό), να έχει ηλεκτρονική ταυτότητα, προστασία για τα εξωπαράσιτα και να έχουμε πάντα μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του.

Αν ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο, για την ασφάλεια τους μικρόσωμα σκυλάκια και γατούλες είναι πάντα σε κλουβί μεταφοράς ενώ τα μεγαλόσωμα σκυλιά ταξιδεύουν δεμένα με το λουρί τους σε κάποιο σταθερό σημείο. Όταν είναι απαραίτητο ζητάμε από τον γιατρό μας κτηνιατρικό σκεύασμα που μειώνει το άγχος του και τη ναυτία. Φροντίζουμε να κάνουμε στάση κάθε 2 ώρες περίπου και να έχουν δροσερό νερό στη διάθεσή τους.

ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε το ζωάκι μας μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα! Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι πολύ υψηλές και ο κίνδυνος θερμοπληξίας και καταπληξίας πάρα πολύ σοβαρός!

Εάν το πλοίο είναι το μέσο μεταφοράς, θα χρειαστεί επιπλέον και φίμωτρο για τα σκυλάκια μας. Οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν ειδικούς κλειστούς χώρους στο κατάστρωμα και όταν η διάρκεια του ταξιδιού είναι μεγάλη επιτρέπεται η βόλτα τους στον εξωτερικό χώρο αλλά με φίμωτρο. Τα μικρόσωμα και οι γάτες φυσικά μπορούν να μεταφερθούν με το δικό τους box.

Πριν φτάσουμε στον προορισμό μας και για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις επιβάλλεται η σωστή συνεννόηση σχετικά με το χώρο που νοικιάζουμε. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά pet friendly καταλύματα. Μην ξεκινήσουμε όμως ποτέ χωρίς ρητή διαβεβαίωση ότι δέχονται ζώα και καλό θα είναι να ρωτάμε εάν υπάρχει επιπλέον χρέωση για αυτά.

Πολύ χρήσιμο θα είναι να προμηθευτείτε, πάντα με την συμβουλή του γιατρού σας 1-2 φάρμακα ανάγκης π.χ για τσιμπήματα από σφήκα και να έχετε στο κινητό σας το τηλέφωνο του, αλλά και ενός κτηνιάτρου της περιοχής για κάτι έκτακτο ή επείγον (αχρείαστος αλλά ποτέ δεν ξέρεις…)

Αφού φτάσουμε λοιπόν, το μπάνιο και η βόλτα στην παραλία είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ζωάκι μας μπορεί να μας συνοδεύει στην παραλία αλλά να είναι πάντα με το λουρί του και με την επίβλεψή μας. Απαγορεύεται να κολυμπάει ή να κυκλοφορεί ελεύθερο ανάμεσα στον κόσμο. Το κολύμπι με τον σκύλο μας επιτρέπεται μόνο σε ερημικές παραλίες (Ν 4235/2014 Α32). Θεωρώ αυτονόητο ότι εάν μας αρέσει να καθόμαστε όλη την ημέρα στη θάλασσα θα πρέπει το σκυλάκι μας να μένει στο δωμάτιο και να έρχεται μαζί μας μόνο τις δροσερές ώρες. Να θυμόμαστε ότι ο οργανισμός τους είναι πολύ πιο ευαίσθητος από τον δικό μας στη ζέστη και οι αντοχές τους μικρότερες (π.χ προσοχή στα πιθανά εγκαύματα στις πατουσίτσες από την άμμο ή την καυτή άσφαλτο…).

  • Γάτες

Ειδικότερα για τις γατούλες πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας ότι δεν τους αρέσουν πολύ οι μετακινήσεις σε άγνωστα μέρη. Εάν επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο το εξοχικό μας τότε ο τόπος θα τους είναι γνώριμος και δεν θα απομακρύνονται. Όταν όμως βρεθούν ξαφνικά έξω από το οικείο και ασφαλές περιβάλλον τους, υπάρχει πιθανότητα να τρομάξουν και να χαθούν (δυστυχώς έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις). Σε περίπτωση λοιπόν τέτοιας μετακίνησης καλό θα είναι η γάτα μας να είναι με προσοχή περιορισμένη σε ένα χώρο π.χ ένα δωμάτιο που θα κλειδώνει. Μερικοί χρησιμοποιούν τα πολύ μικρά λουράκια στήθους και έχουν την γάτα τους μαζί ακόμα και στη βόλτα! Καταλαβαίνετε βέβαια ότι δεν μιλάμε για την πλειοψηφία των γατών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έχει καλό αποτέλεσμα.

Ακολουθώντας λοιπόν απλά αλλά βασικά βήματα θα περάσετε πολύ όμορφες διακοπές τόσο εσείς όσο και το αγαπημένο σας κατοικίδιο!


Σύντομα θα επανέλθουμε με οδηγίες για την 2η επιλογή μας: Διακοπές χωρίς τους μικρούς μας φίλους.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε οι μέρες αυτές να είναι ξένοιαστες και χαρούμενες τόσο για εμάς όσο και για αυτά!